Jucătoarea de tenis japoneză Kimiko Date-Krumm, în vîrstă de 42 de ani, a învins-o în primul tur la Australian Open pe rusoaica Nadia Petrova (31 de ani), cu scorul 6-2, 6-0. De ce ne plac sportivii cu cariere aşa lungi?
Pentru că sportivii veterani povestesc despre noi într-un fel care ne tulbură. Dacă nu putem începe să trăim sănătos de luni, 1 ianuarie, măcar luăm act de faptul că poţi nu doar alerga maratonul la 38 de ani, dar îl şi poţi cîştiga, performanţă pe care a reuşit-o Constantina Diţă la Olimpiada de la Beijing, din 2008. După nume, pare româncă.
DE ACELASI AUTOR Ce vă doresc pentru 2013 Tarife diferite În derivă Lucescu în palton Şi nu, nu sînt de vină ziarele că istoria sa nu e cunoscută de mai mulţi compatrioţi, ele au scris îndelung despre cariera Puşei Diţă, ci televiziunile noastre, singurele din lume unde politicienii şi interlopii sînt personajele principale ale reflectării vieţii publice. În Japonia, de pildă, să fii sportivă de elită mondială, să naşti şi să revii în arenă naşte o dezbatere, ceea ce e mai puternic şi mai fructuos social decît obişnuita legendă. Asemenea cazuri emoţionează şi ne oferă, fiecăruia, prilejul de a ne uita în noi şi de a ne căuta resurse.
Se tot discută în ultima vreme despre schimbări în TVR, mai ales că actualul director general Claudiu Săftoiu se gîndeşte să lase nebunia din media pe un post de ambasador. Să spui poveştile semenilor tăi prea puţin cunoscuţi, dar ale căror vieţi, eforturi şi idei pot însemna ceva pentru cei care vin după noi, mi se pare, simplu formulat, genul de misiune onorantă a televiziunii publice. Şi un motiv pentru care ea să continue să cheltuiască 200 de milioane de euro pe an într-o ţară unde aceşti bani reprezintă aproape dublul pierderilor companiei naţionale aviatice şi a celei de cale ferată. Poate singurul motiv.
Jucătoarea de tenis japoneză Kimiko Da