Sute de viitori asistenţi medicali, elevi ai celor trei şcoli sanitare postliceale din Slatina, execută în această perioadă stagii de practică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, majoritatea, însă, visând o carieră în străinătate.
Aproape 1.000 de elevi ai şcolilor postliceale sanitare din Slatina (Şcoala Postliceală de Stat, Şcoala Christiana, Şcoala Davila) sunt în această perioadă în stagiu de pregătire la Spitalul Judeţean de Urgenţă, fiind distribuiţi în majoritatea secţiilor spitalului. Îi vezi zilnic însoţind bolnavii la consultul intersecţii, iar cei din anii II şi III le „salvează“ pe asistentele angajate în momentele aglomerate ale zilei.
Practica nu e o formalitate, dă asigurări directorul de îngrijiri medicale al spitalului - Daniela Sandu, iar de acest lucru se asigură în fiecare zi responsabilii desemnaţi de fiecare şcoală să-şi supravegheze elevii. Cinci ore zilnic, în tura de dimineaţă sau cea de după-amiază, stau elevii în spital, sau cel puţin aşa spune contractul semnat între şcoală şi spital. Pentru fiecare elev pregătit aici unitatea sanitară primeşte 50 de lei pe an, pentru luni bune de practică, în intervalele decembrie - februarie şi iunie - august.
„Chiar ne ajută fetele, iar acum avem aici şi doi băieţi, sunt serii foarte bune. Sunt dornici de cunoaştere, sunt receptivi. Nu pot face diferenţă de la o şcoală la alta, toţi vor să înveţe. Cele pe care le vedeţi sunt din anul I. Acum învaţă cum se alimentează bolnavul, cum se pregăteşte patul, cum trebuie transportat bolnavul, li se explică ce înseamnă un bolnav neurologic, mai mult probleme de nursing”, a declarat Maria Boroi, asistent-şef al secţiei Neurologie.
„Foarte mulţi îşi găsesc de lucru, dar în afară”
Elevii din an terminal găsesc înţelegere să poată efectua, sub supraveghere, şi tratamentul bolnavilor. Şi-au ales o meserie care