Sângele donat de către covăsneni a salvat anul trecut mii de vieți, iar Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Covasna s-a situat pe primul loc în țară la numărul de donatori și implicit la cantitatea de sânge donat.
Directorul CTS, Claudia Savu, a declarat că anul trecut Centrul a avut 4.648 de donatori, numărul acestora crescând considerabil de la 2.607 în 2010. Potrivit Claudiei Savu, creșterea se datorează incontestabil campaniilor mobile derulate pe parcursul întregului an trecut în județ. Astfel, cei de la Centru au mers spre donatori și au ajuns în toate zonele județului: Întorsura Buzăului, Valea Mare, Covasna, Brețcu, Baraolt. Din județul nostru, sângele ajunge în special în spitalele din București, Târgu Mureș, Cluj Napoca și Brașov, dar și în alte părți unde este semnalată nevoia urgentă de sânge.
În ceea ce privește donatorii, Claudia Savu a arătat că aceștia provin din toate categoriile sociale și că cei care s-au mobilizat cel mai bine în campaniile mobile au fost tinerii – fie pentru că erau curioși de actul de donare, fie că prin donare se fac automat și analizele, depistându-se inclusiv grupa de sânge.
Cei care donează sânge beneficiază automat de un set de analize – grupa de sânge, RH, test HIV, test Hepatita B și C, test sifilis, leucemie plus biochimia completă. Centrul analizează sângele, iar dacă se detectează nereguli, se recheamă donatorul, se mai prelevă o probă de sânge care e reanalizată aici și la Laboratorul național de referință.
Donarea regenerează celulele, crește imunitatea organismului cu 30% și scade riscul de boli cardiovasculare (inclusiv scade tensiunea arterială).
Fiecare persoană donează 450 de ml de sânge, iar ziua donării este zi liberă de la muncă, prin lege. În plus, donatorii beneficiază și de tichete valorice în cuantum de 63 de lei, valabile în orice unitate alimentară care acceptă tichete de