"Cazul Stan" nu afectează raportul privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV) şi nici nu blochează admiterea României în spaţiul Schengen, susţine deputatul Ion Stan.
''Am luat act cu surprindere şi nu fără oarecare îngrijorare că există opinii care încearcă să acrediteze ideea că prin respingerea de către Camera Deputaţilor a cererii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Ion Stan, s-a creat un motiv care va afecta România în plan extern, în privinţa MCV şi a aderării la Schengen", susţine Ion Stan.
Acesta spune că înainte de a se fi exprimat o asemenea temere era oportun să se examineze argumentele pentru care Camera Deputaţilor a considerat că justiţia se poate înfăptui prin cercetarea în stare de libertate a faptelor, ''cu privire la care se afirmă doar că ar exista indicii de natură să conducă la presupunerea rezonabilă a săvârşirii lor''.
Parlamentarul susţine că dosarul său, instrumentat de DNA, se bazează ''în totalitate pe denunţul calomnios al unui infractor versat''.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că la întâlnirea cu preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, şi cu premierul Victor Ponta a ridicat problema MCV, precum şi a cazurilor deputatului Stan şi foştilor miniştri Dobre şi Borbely.
"Vreau să fie foarte clar, targetul nu era atât MCV, cât Schengen-ul. Pentru că, ştim foarte bine, la ultimul Consiliu European, am reuşit să obţin din nou solicitarea Consiliului European să fie pusă pe agenda Consiliului JAI din martie problema Schengen - România-Bulgaria. Cunoscând sensibilităţile unor state legat de raportul MCV, mi s-a părut că putem face ceva pentru a nu rata o soluţie pozitivă în martie", a spus Traian B[sescu.