În ultimii ani, unii dintre elevii din mediul rural, admiși la liceele romașcane, se reîntorc în satul natal. Unii pentru a-și continua studiile la școlile din comuna de domiciliu, dacă unitatea școlară are nivel liceal, alții renunță de tot la studii, pentru a pleca la muncă în străinătate sau pentru a-și întemeia o familie.
Principala motivație a transferului sau renunțării la studii, spun părinții acestor elevi – situație devenită fenomen în Educație -, o reprezintă lipsa banilor.
Două eleve ale Colegiului Tehnic “Danubiana” din Roman au făcut cereri de transfer pentru a-și continua studiile, în semestrul al doilea, la liceul tehnologic din comuna natală Valea Ursului. Elevele primesc 180 lei pe lună, în cadrul programului social “Bani de liceu”, dar fondurile alocate pentru decontarea navetei au întârzieri de câteva luni. “Este adevărat că banii pentru decontarea navetei elevilor ajung cu mare întârziere la beneficiari. De exemplu, elevii au primit de curând banii pentru decontarea navetei pe lunile septembrie – octombrie. Ca urmare, banii de liceu merg pe navetă și, practic, copiilor nu le mai rămân bani pentru alte cheltuieli școlare. În unele situații intervin administrațiile publice locale, care ajută financiar elevii care se confruntă cu această situație până când primesc banii pentru navetă. Mai există varianta ca elevii să stea la cămin, dar părinții refuză, spunând că nu-și permit asemenea cheltuieli. Migrația elevilor având ca motivație lipsa banilor a devenit un fenomen și, anual, ne confruntăm cu această situație“, spune profesoara Daniela Căpraru, directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Danubiana” din Roman.
În ultimii ani, unii dintre elevii din mediul rural, admiși la liceele romașcane, se reîntorc în satul natal. Unii pentru a-și continua studiile la școlile din comuna de domiciliu, dacă unitatea școlară are nivel l