Constantin Coman: Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult crescută
Iancu Guda: Noile modificări din Codul Fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este unul sub presiune
Recentele modificări ale Codului Fiscal, care impun firmelor cu venituri maxime de 65.000 de euro să plătească obligatoriu impozit de 3% pe venit, vor duce la creşterea insolvenţelor acestui tip de societăţi, spune Constantin Coman, country manager Coface. "Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult crescută. Sunt patru ani de criză, companiile s-au structurat, fac tot ce pot să împingă vânzările, dar consumul este redus. Sunt companii foarte mari care ar putea intra în insolvenţă pentru a se restructura. Dar statistica este neagră pentru că rata de succes a restructurărilor este foarte mică, de 2%. Procedura de insolvenţă este ca mersul pe sârmă, e foarte dificil", a declarat, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman.
Iancu Guda, services manager Coface, estimează o creştere a numărului de insolvenţe în acest an, după modificarea Codului Fiscal. "Văd o creştere a numărului de insolvenţe. Dacă ne uităm la statisticile din 2012, 82% din firmele nou-intrate în insolvenţă sunt microîntreprinderi. Noile modificări din Codul Fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este unul sub presiune", a declarat Guda. Coface spune că numărul real al procedurilor de insolvenţă nou-deschise în 2012 este în jurul a 24.500 de firme, în creştere cu 14-15% faţă de anul anterior, comerţul şi distribuţia, construcţiile şi serviciile fiind cele mai afectate.
"Totalul insolvenţelor nou-deschise în anul 2012 este în creştere cu 10% faţă de 2011, de la 21.499 de proceduri la 23.665. În urma calculelor proprii, Coface estimează un număr real de 24.500, ceea ce arată un avans de 14-15%. Insolvenţele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu