Împlinirea a 154 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române a fost marcată, ieri, în instituţiile de învăţământ din Panciu. Prima dintre acestea a fost găzduită de sala de festivităţi a Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” şi s-a intitulat „Unirea, dezideratul naţional al românilor”. Ea a făcut parte din proiectul naţional „Învăţăm să ne educăm!” derulat în parteneriat cu şcoli din Galaţi, Alba, Satu-Mare şi Târgovişte, în perioada octombrie 2012-iunie 2013. În deschidere, Anişoara Vizitiu, profesor pentru învăţământul primar, le-a vorbit elevilor clasei I B despre semnificaţia actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, evocând, totodată, personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ulterior, copiii au fost invitaţi să vizioneze „Povestea lui Moş Ion Roată”. După realizarea unor lucrări tematice, atât elevii cât şi coordonatoarea activităţii s-au prins într-o Horă a Unirii.
Într-o simbolică Horă a Unirii s-au prins, pe holurile instituţiei, şi elevii şi profesorii de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”. Momentul a fost inclus în manifestările derulate sub genericul „24 Ianuarie – Hai să dăm mână cu mână!”, organizate de Consiliul Şcolar al Elevilor. Pe tot par¬ cursul zilei, în pauzele dintre orele de curs, staţia radio a instituţiei a difuzat muzică românească, adecvată evenimentului. De asemenea, elevii clasei a X-a D, împreună cu profesoara de istorie Luminiţa Cociorbă, au participat la activitatea „Focşani, oraşul Unirii”, iar elevii coordonaţi de profesoara Liliana Popa au realizat mini-expoziţia „Contribuţia religiei la Unirea Principatelor Române”.
Manifestările dedicate Micii Uniri au fost încheiate de concursul „Unirea face puterea”, iniţiat de profesorii de istorie Luminiţa Iliescu şi Mihai Adafini şi derulat la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”. Participanţii, reprezentanţi ai claselor a VII-a A şi a VII-a B, au avut de răspuns la