Procurorii greci au acuzat conducerea noului institut de statistică elen, înfiinţat sub îndrumarea troicii creditorilor internaţionali UE, FMI şi BCE, de subminarea "intereselor naţionale" prin umflarea deficitului bugetar din 2009, folosit ca referinţă pentru stabilirea planului de austeritate implementat în Grecia.
Printre acuzaţi figurează şeful institutului - Elstat, Andreas Georgiou, un veteran cu o experienţă de 20 de ani la FMI, instituţie care în lumina efectelor pe care austeritatea le are asupra societăţii şi economiilor şi-a schimbat atitudinea şi recomandă acum mai mult stimul economic şi mai puţine reduceri de cheltuieli.
Alături de şeful Elstat, procurorii urmăresc penal alţi doi experţi statistici ai institutului. Cei trei ar putea fi acuzaţi şi de corupţie şi fals în declaraţii, potrivit unei surse judiciare, care a precizat că aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare. Ei au respins acuzaţiile, scrie Financial Times.
Decizia procurorilor, care pune sub semnul îndoielii validitatea celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, de 172 miliarde euro, urmează unei anchete de 15 luni declanşate în urma unor acuzaţii făcute în 2011 de o profesoară de statistică, Zoe Georganta, după ce aceasta a fost concediată de la Elstat. Ea susţine că Georgiou şi echipa lui au folosit metode imprecise pentru a mări estimarea deficitului bugetar din 2009 de la 12% din PIB la 15,8% din PIB, nivel record în zona euro.
Deficit mai mare la presiunile Germaniei?
"Deficitul pentru 2009 a fost majorat artificial pentru a arăta că ţara are cel mai mare deficit din Europa, chiar mai mare decât cel al Irlandei, care era de 14% din PIB", a spus Georganta. Ea a explicat presei elene că deficitul a fost umflat prin includerea în calcule a unor date privind mai multe companii de utilităţi şi la presiunea Germaniei pentru