-AA+A
Mica Unire, 154 de ani foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNPiaţa Unirii, în mijlocul căreia tronează bustul domnului Alexandru Ioan Cuza, i-a adunat pe bistriţeni joi, la ora 11.00, pentru a sărbători 154 de ani de la unirea din data de 24 ianuarie 1859, a Moldovei cu Ţara Românească, populară sub numele Unirea Principatelor Române.
La ceremonie au participat, între mulţi alţii, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prefectul judeţului, Ioan Ţintean, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, generalul de brigadă Dan Florin Grecu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, directori de deconcentrate, reprezentanţi ai partidelor şi bistriţeni interesaţi. S-a început cu intonarea imnului de stat „Deşteaptă-te, române!”, apoi s-a continuat cu un serviciu religios oficiat de protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, alături de care s-au găsit preoţi de la celelalte biserici creştine, împreună slujitori la altar.
În discursul său, prefectul Ioan Ţintean a subliniat importanţa excepţională a actului politic al unirii, entuziasmul manifestat în Bucureşti şi în alte oraşe ale principatelor, consemnat relevant de presa franceză a vremii. Prefectul Ţintean a elogiat maturitatea politică a celor care au înfăptuit Unirea, spunând: „Astăzi, 24 ianuarie 2013, permiteţi-mi să vă împărtăşesc sentimentele de mândrie şi recunoştinţă pe care le resimt faţă de românii care au făcut posibilă Unirea din 1859, dar nu în ultimul rând şi faţă de românii care astăzi menţin unitatea acestei ţări”. A urmat depunerea de coroane de flori, omagiu celor care au luptat ş