De-a lungul timpului, mai multe feluri de mâncare au primit numele unor persoane celebre sau mai puţin celebre, în onoarea celui sau celei care s-a dovedit a fi o sursa de inspiraţie. Printre acestea se numără pizza margherita, vita Wellington sau salata Caesar.
Conform legendei, pizza margherita a apărut în 1889, la Napoli, Italia. Atunci, un faimos bucătar a făcut o pizza în onoarea reginei Margherita. El a creat o pizza care avea toate culorile steagului italian, roşu (sosul de tomate), alb (brânza mozzarella) şi verde (busuioc). De-atunci şi până astăzi se păstrează aceeaşi reţetă.
Pizza margherita FOTO Shutterstock
Faimosul desert melba cu piersici a fost inventat la hotelul Savoy din Londra, în 1890, în onoarea cântăreţei australiene de operă Nellie Melba, care la acea vreme susţinea un spectacol la Covent Garden. Acelaşi bucătar, Auguste Escoffier, a creat, tot pentru ea, pâinea prăjită melba.
Carpaccio de vită, un fel de mâncare alcătuit din felii subţiri de carne de vită crudă, peste care se presară ulei de măsline şi „aşchii“ de parmezan, este denumit după pictorul italian Vittore Carpaccio. Culorea roşu-aprins a cărnii crude de vită aminteşte de roşul folosit de el în tablouri. Se pare că a fost inventat pentru o contesă căreia i s-a spus de către doctori că trebuie să mănânce mai multă carne crudă.
Conform legendelor culinare, în secolul XVI, un membru al familiei italiene Frangipani a dat numele tartei cu cremă frangipane, o cremă pe bază de pudră de migdale.
Vită Wellington FOTO Fotofolia
Un fel de mâncare tradiţional englezesc, realizat din muşchi de vită îmbrăcat într-un foietaj pufos, vita Wellington, a fost denumit în onoarea Ducelui de Wellington. De vreme ce se aseamănă atât de mult cu franţuzescul „filet de boeuf en croûte“ (muşchi de vită în crustă de aluat), est