Ţi s-a întâmplat să iei o pastilă pentru o durere de cap şi să nu observi nicio ameliorare? De vină sunt câţiva factori care pot diminua efectul terapeutic al medicamentelor.
Indiferent de boala de care suferi, este bine să te adresezi medicului, deoarece este singurul care îţi poate spune cu precizie ce tratament ţi se potriveşte. Iar dacă ţii cont de informaţiile de mai jos, eviţi o mulţime de complicaţii nedorite.
Atenţie la combinaţii!
Există situaţii în care medicaţia nu are efect din cauza interacţiunii dintre substanţele diferitelor medicamente. De asemenea, absorbţia acestora în sânge poate fi influenţată de factori precum aciditatea gastrică şi de diferite enzime.
În situaţia în care iei medicamente fără prescripţie medicală, citeşte prospectul cu foarte mare atenţie. Acesta îţi oferă informaţii, pe care medicul poate a omis să ţi le spună. De exemplu, aspirina scade eficienţa medicaţiei pentru artrită, iar contraceptivele orale oferă o protecţie mai scăzută atunci când interacţionează cu antibioticele şi cu medicamentele prescrise împotriva tuberculozei.
Automedicaţia poate fi periculoasă
O persoană din patru îşi administrează medicamente fără prescripţie medicală, arată statisticile. Antibioticele, analgezicele, antiinflamatoarele şi sedativele se numără printre cele mai frecvente medicamente luate fără acordul medicului.
De ştiut că antibioticele nu trebuie administrate copiilor care fac viroze, aşa cum procedează mulţi părinţi. În caz contrar, există riscul ca bacteriile să devină rezistente şi să fie necesar alt tratament cu efecte adverse pe măsură.
La adulţi, şi în special la persoanele în vârstă, antiinflamatoarele luate fără reţetă pot da complicaţii gastrointestinale, crescând riscul hemoragiilor severe. De asemenea, în ceea ce priveşte sedativele, femeile însărcinate, copiii şi bătrânii nu trebuie să ab