Ziua Unirii, sărbătorită la Bistriţa în faţa Protopopiatului ortodox, unde a fost mutat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost un nou prilej pentru politicieni de a se înghesui la depus de coroane de flori. Doar o mână de copii ce au mai schimbat din festivismul cu care municipalitatea i-a obişnuit an de an pe bistriţeni la astfel de manifestări.
La ora 11.00, oficialităţilor locale le-a fost acordat onorul, printre acestea aflându-se şi edilul municipiului, Ovidiu Creţu, proaspăt întors din vacanţă. Mai apoi, un sobor de nouă preoţi, de la diferite culte, a oficiat un moment religios, ca mai apoi, prefectul Ioan Ţintean să susţină o alocuţiune, în care a expus momentele importante care au dus la Unirea principatelor de la 1859 şi evenimentele care s-au derulat în anii de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza. Un discurs lung, plictisitor şi plin de date şi cifre, numai bun pentru o lecţie de istorie.
Momentul mult aşteptat de politicieni a fost cel de depunere de coroane la statuia domnitorului Cuza, zecile de persoane din aparatul administrativ al judeţului, politicieni, directori de instituţii, consilieri judeţeni sau locali aşezându-se la coadă în aşteptarea clipei în care se vor putea reculege la statuia domnitorului, preţ de o clipă, asta în timp ce cu coada ochiului căutau blitz-urile aparatelor foto sau camerele de luat vederi.
Odată încheiată lunga procesiune de depunere de coroane, garda de onoare a Brigăzii 81 Mecanizată a defilat prin faţa asistenţei, compusă în cea mai mare parte din politicieni sau oameni apropiaţi de spectrul politic, ca mai apoi, pe podiumul instalat în faţa statuii să aibă loc un mic spectacol folcloric, în care trei solişti de muzică populară au interpretat cântece patriotice.
Cel de-al doilea moment mult aşteptat de aceeaşi politicieni a fost cel al Horei Unirii. În timp ce puţinii bistriţeni asistau de