Prima casă funerară de incinerare din România, existentă doar pe internet, sub forma unui site, are deja 4 contracte încheiate, la doar o săptămână de la deschidere. Sociologii nu neagă că Sergiu Nicolaescu, a cărui dorinţă de a fi incinerat a fost respectată de familie, creează un precedent important.
La doar o săptâmână de la apariţia primei case funerare online (www.casa-funerara-amurg.ro) care practică incinerarea din România s-a încheiat deja patru contracte. Persoanele care au ales această variantă sunt din oraşele Iaşi – „capitala“ Moldovei şi un puternic centru de ortodoxism, Bacău, Craiova şi Bucureşti.
Prima incinerare cu contract
„Un domn care locuieşte în Ungaria ne-a contactat şi ne-a spus că doreşte ca mama sa, în vârstă de 81 de ani, să fie incinerată. Bătrâna locuieşte la Iaşi şi motivul pentru care aceasta a ales să fie incinerată a fost acela că vrea să fie, şi după moarte, aproape de fiul său“, explică universitarul Marius Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România, coordonatorul Casei Funerare Amurg şi autorul primei cărţi despre cremaţiune din România.
Femeia de 81 de ani le-a mai spus celor de la Casa Funerară Amurg că nu vrea să ajungă într-un mormânt la care să nu vină nimeni.
La Iaşi s-a încercat în 1928 să se construiască un crematoriu, însă nu s-a reuşit.
Printre cele patru cazuri sunt şi doi adepţi ai incinerării. „Avem un domn la 30 de ani care ne-a spus că este doreşte să fie incinerat fiindcă crede în incinerare“, adaugă Marius Rotar.
Ce este acest contract funerar, în rate
Contractul funerar presupune încheierea unei înţelegeri din timpul vieţii de către cel care doreşte să fie incinerat şi casa funerară. Aceasta promite că îi va respecta dorinţa şi, la deces, va achita tot ce înseamnă cheltuieli.
Un astfel de contract costă între 800 şi 3.000 de lei (în funcţie