“Toate contribuţiile internaţionale suplimentare în războiul din Mali sunt binevenite”, a declarat ministrul francez de externe Laurent Fabius. El a dat ieri o serie de explicaţii în faţa Adunării Naţionale Franceze în legătură cu angajamentul militar francez în Mali.
Există o întrebare care devine din ce în ce mai insistentă în prezent în Franţa, şi pe care şi-o pun responsabilii militari şi cei politici, economiştii şi comentatorii, ba chiar şi francezii de rind: are Franţa mijloacele de a duce războiul din Mali? Si pentru cît timp? Laurent Fabius a confirmat că 2300 de militari francezi se află în prezent pe teren în Mali, dar din diverse surse evocate de Agenţia Reuters se arată că în curînd dispozitivul francez se va ridica la 3000 de oameni.
Toată lumea ştie că războaiele înghit mulţi bani iar atunci cînd se prelungesc la nesfîrşit devin un coşmar, o gaură neagră financiară. Statele Unite sunt în măsură să ştie cel mai bine acest lucru, deşi bugetul lor alocat apărării este astronomic: 739 de miliarde de dolari. Franţa, pentru comparaţie, alocă în jur de 59 de miliarde de dolari apărării, Marea Britanie aproape 63 de miliade iar Germania peste 44 de miliarde. Personalul militar al Franţei se ridică la 296 000 de oameni, ea mai poate angaja 2730 de avioane de luptă, peste 7300 de vehicole blindate, 167 de nave şi submarine. Pe hîrtie cifrele sunt impresionante, dar pe teren lucrurile se schimbă, iar Afganistanul este un exemplu trist de mijloace enorme puse în acţiune fără rezultate notabile. Intrebarea care se mai pune este: de cît timp va avea nevoie Franţa şi trupele africane care se mobilizează acum pentru a-i neutraliza pe combatanţii islamişti din Mali, al căror număr este evaluat între 1500 şi 3000, şi care sunt răspîndiţi pe un teritoriu imens populat de 15 000 000 de locuitori?
Recent, diverse informaţii care provin din Mali par