Noua formulă de TAXĂ AUTO pe care Guvernul a lansat-o astăzi în dezbatere publică se calculează ţinând cont de valoarea emisiilor de dioxid de carbon, pentru maşinile cu normă de poluare Euro 3 sau mai noi. Cu toate acestea, există mulţi proprietari de maşini care se izbesc de un impas: în actele maşinii lor, nu sunt trecute emisiile de CO2. Gândul a aflat cum trebuie să procedeze aceşti proprietari, în cazul în care vor să îşi vândă maşina, iar cumpărătorii vor fi nevoiţi să plătească timbrul verde, şi cât costă să afli emisiile de CO2 ale maşinii.
AVERTIZARE ANM: Se schimbă brusc vremea în toată ţara. Vezi aici PROGNOZA METEO PENTRU ORAŞUL TĂU
Timbrul verde se plăteşte de către toţi proprietarii de maşini pentru care nu s-a mai plătit anterior o taxă de mediu sau de primă înmatriculare. Asta include toate maşinile înmatriculate în România înainte de anul 2007, când a intrat în vigoare prima formulă de taxă auto. Proprietarii de maşini aflaţi în această situaţie se vor lovi de timbrul verde la prima vânzare a maşinii, când cel care o cumpără va trebui să achite această taxă.
Proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 2, Euro 1 sau non-Euro nu trebuie să-şi facă griji. Timbrul verde pentru maşinile lor nu se calculează folosind emisiile de CO2.
Nici cei care şi-au înmatriculat maşina în România după luna iulie 2008 nu sunt incluşi în această problemă, pentru că Registrul Auto Român a început, cu această dată, să treacă obligatoriu în toate cărţile de identitate ale maşinilor valoarea emisiilor de CO2.
Astfel, rămân în discuţie maşinile Euro 3, Euro 4 şi Euro 5 înmatriculate în România înainte de iulie 2008 şi pentru care proprietarii nu au cerut special, la Registrul Auto Român, să specifice în cartea de identitate a maşinii valoarea emisiilor de CO2.
Unde faci verificare emisiilor de CO2 şi cât costă
Pentru