Aproape 200 de oameni s-au înghesuit, la Timişoara, să prindă un loc de muncă în Danemarca sau Portugalia. La cules de mazăre, căpşuni ori zmeură. Unii sunt absolvenţi de studii superioare.
Salariul, în funcţie de... kilogram
Prin reţeaua EURES, trei mari angajatori din Danemarca au transmis lucrătorilor români o ofertă care include 160 de locuri de muncă în agricultură. Luni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş a organizat la Timişoara, prin reţeaua EURES România, Bursa pentru lucrători în agricultură în Danemarca. La cules de mazăre, căpşuni sau zmeură. Locuri, doar 160. Nu mai puţin de 259 de persoane au venit la Timişoara, din toate regiunile ţării, dar numai 170 şi-au depus CV-urile. După interviurile cu angajatorii, 115 au au fost acceptate şi urmează să plece în primăvară la muncă, 14 au fost declarate rezerve, iar 41 nu au corespuns criteriilor de selecţie şi au fost respinse. Din Timiş s-au prezentat şapte persoane, iar în urma interviului, toţi timişenii au fost acceptaţi.
„Criteriile de selecţie sunt destul de stricte şi depind exclusiv de angajatori. Decizia le aparţine lor. Există două criterii de bază la angajare. Primul este ca aceşti candidaţi să aibă experienţă în domeniul agriculturii. Desigur, nu vorbim de studii, ci să aibă anumite competenţe în domeniu. În ceea ce priveşte al doilea criteriu, cunoştinţele medii de limba engleză sunt obligatorii”, spune Liviu Neguţ, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.
Reprezentanţii companiilor care au pus la dispoziţie posturile au venit la Timişoara şi s-au întâlnit cu aplicanţii, alegându-i, astfel, pe cei care s-au încadrat în criteriile cerute. Ce a cântărit mult în acceptarea unui candidat a fost modul în care acesta se reprezintă pe sine. Deşi e vorba despre muncă în agricultură, angajator