Bilanţ modest al autorităţilor în combaterea muncii la negru : anul trecut doar puţin peste 14.300 de cazuri de muncă la negru au fost depistate de ochiul vigilent al inspectorilor şi doar 5.575 de angajatori au fost amendaţi cu 86 milioane lei noi.
Amenzile date de Inspecţia Muncii în anul 2012 pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă au fost de peste 106 milioane de lei noi, dintre care 86 de milioane pentru primirea la muncă fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă anterior începerii activităţii.
Şi numărul plângerilor penale a fost mic raportat la dimensiunile estimate ale fenomenului : într-un număr de 405 cazuri au fost înştiinţate organele de cercetare penală pentru fapte care constituie infracţiuni şi anume, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, agricultură, industria textilă, micul comerţ, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii, asociaţiile de proprietari, precum şi în rândul micilor transportatori.
În perioada ianuarie-decembrie 2012 au fost făcute aproape 100 de mii de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Analiştii estimau că în 2012, la un an de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii, unu din trei angajaţi români continuau să lucreze fără forme legale, iar evaziunea fiscală rezultată din neplata impozitelor şi a contribuţiilor sociale ar costa economia peste 2,7 miliarde de euro pe an. Potrivit Consiliului Fiscal, numărul persoa¬nelor care muncesc la negru depăşeşte 2,3 mi¬lioane de persoane.
Bilanţ modest al autorităţilor în combaterea muncii la negru : anul trecut doar puţin peste 14.300 de ca