Ţinţa de deficit în termeni ESA ar fi fost ratată de Guvern anul trecut, în condiţiile în care limita prevăzută la nivelul Uniunii Europene este de 3% din PIB, iar aceasta ar fi fost de 3,3% din PIB, estimează analiştii BCR în raportul "România în 2013", pe care l-au prezentat astăzi.
În ceea ce priveşte deficitul în termeni cash. Acesta ar fi fost anul trecut de 2,2% din PIB.
Dumitru Dulgheru, analist în cadrul echipei de research a BCR, spune că pentru a vedea care este exact valoarea deficitului în termeni ESA ar trebui să cunoaştem dimensiunea arieratelor, datoriilor statului. Banca a considerat în acest an nivelul arieratelor la echivalentul a un procent din PIB.
Pentru anul viitor, analiştii BCR estimează un nivel al arieratelor de 0,6% din PIB, ceea ce ar conduce la un deficit în termeni ESA de 2,8%.
Inflaţie mai redusă în 2013
Pentru acest an, analiştii BCR estimează un nivel al inflaţiei de 4,1%, dar indicatorul ar putea atinge chiar 5,6% în al doilea trimestru al anului, a spus Eugen Sinca, şeful diviziei de research al băncii.
Potrivit acestuia, creşterea preţurilor administrate la gaze şi energie electrică, va avea un aport de 0,8 puncte în inflaţia de final de an. La finele lui 2012 inflaţia anuală a fost de 4,95%, peste ţinta BNR de 3% plus/minus un punct procentual. În 2013, BNR a fixat o ţintă de 2,5%.
Leu mai slab
În 2012, cursul mediu al leului în raport cu euro a fost de 4,46. În 2013, banca estimează un nivel mediu de 4,4 lei/euro, aşadar peste nivelul actual, de 4,3724 lei/euro.
În opinia analiştilor băncii, BNR un va lăsa cotaţia să coboare sub nivelul de 4,3 lei/euro.