Aveţi tendinţa de a mânca mai mult şi în special carbohidraţi? În caz că răspunsul este da, aflaţi că de vină pentru această poftă de nestăvilit de alimente nesănătoase este ,,depresia de ianuarie”.
Nutriţionistul Natural Silhouette, lector dr. Lygia Alexandrescu, a întocmit pentru această perioadă ceva mai dificilă din punct de vedere emoţional, o listă de alimente care vă pot scăpa de aceste stări neplăcute şi vă pot face să uitaţi de facturile mărite sau de faptul că mai sunt câteva zile până la salariu.
Iată care sunt principalale semne ale depresiei de sezon
,,În urma efectuării unui studiu amplu, psihologul britanic Cliff Arnall a ajuns la concluzia că penultima săptămână din ianuarie este perioada în care oamenii sunt cei mai deprimaţi. Vin facturile pentru cheltuielile din decembrie, vremea este urâtă, urmează o perioadă îndelungată fără zile libere sau sărbători naţionale şi încă nu s-au luat salariile. Per total în aceste zile, avem un nivel de motivaţie scăzut”, a explicat medicul Lygia Alexandrescu.
Potrivit nutriţionistului, alimentaţia emoţională reprezintă unul dintre efectele negative pe care această săptămână deprimantă le are asupra noastră. ,,În astfel de cazuri avem obiceiul să consumăm mari cantităţi de mâncare (de obicei alimente preferate sau nesănătoase), ca urmare a unei stări sufleteşti şi nu a senzaţiei de foame”, suţine specialistul.
Reduceţi consumul de dulciuri şi sursele de cafeină
Astfel, ca să putem trece mai uşor peste această perioadă grea din punct de vedere psihic, e bine să consumăm alimente bogate în vitamina B deoarece iniştitor asupra sistemului nervos. Din grupul vitaminelor B s-a constat că o influenţă deosebită o au cobalamina, niacina şi tiaminna, deoarece scad susceptibilitatea declanşării stării de demotivaţie. De asemenea, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei const