Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a anunţat, prin intermediul unui comunicat remis Agerpres, că experţi juridici ai organizaţiei examinează un amendament adoptat în această săptămână de Parlamentul României care "ar putea face mai dificilă misiunea procurorilor" în investigarea parlamentarilor suspecţi de infracţiuni sau conflicte de interese.
1 /.
"Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale", se precizează în document, specificându-se faptul că "este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară".
Secretarul general al Consiliului Europei precizează faptul că "imunitatea nu poate fi acordată" pentru cazurile în care parlamentarii săvârşesc infracţiuni de drept comun. "Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv", a precizat Thorbjorn Jagland.
Secretarul general al CE mai spune că a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei. "Experţii noştri vor face o evaluare pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei", a spus Thorbjorn Jagland.
Reuters, suspectul de serviciu
Președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunțat că se va întâlni, săptămâna viitoare, cu secretarul general al Consiliului Europei (CE), Thorbjorn Jagland, pentru a discuta pe această temă. Aflat la Iași, alături de premierul Victor Ponta și de președintele Senatului, Crin Antonescu, Zgonea a spus că declaraţiile făcute de oficialii CE cu privire la imuni