Documentarul este un exercițiu de imaginație și își invită telespectatorii să se întoarcă în timp, să-și amintească cum era traiul în Epoca de aur.
Într-o Românie ce se află fața în față cu criza economică, într-o societate din ce în ce mai nostalgică după vremurile de altădată, Digi24 face un exercițiu de imaginație și își invită telespectatorii să se întoarcă în timp, să-și amintească cum era traiul în Epoca de aur. Mâine, ziua în care nostalgicii încă mai aniversează nașterea lui Nicolae Ceaușescu, „Jurnalul de seară”, emisiune moderată de Cosmin Prelipceanu, difuzează, timp de o oră, filmul "Roumanie: Le désastre rouge”.
Filmul-reportaj, care poartă semnătura lui Josy Dubié, realizat în 1988, o are drept figura centrala pe Doina Cornea, care denunță “sistematizarea” și politica lui Ceaușescu. Producția readuce pe micul ecran imagini impresionante din perioada dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.
“Mitul epocii de aur intervine si pentru că oamenii uită și au tendința naturală de a idealiza trecutul. Cum arăta România cu un an înaintea căderii lui Ceaușescu? Cum arăta țara noastră în cea mai neagră epocă a comunismului sălbatic? Își mai aduce cineva aminte cum arătam, cum arătau orașele noastre, cum gândeau românii din lagărul socialismului știintțific? Efectul imaginilor este șocant. Asupra mea, cel puțin, imaginile pe care vrem să le arătam vineri la televizor au avut un efect răscolitor”, mărturisește Cosmin Prelipceanu. Alături de Emil Hurezeanu, unul dintre protagoniștii filmului "Roumanie: Le désastre rouge", Cosmin Prelipceanu le amintește telespectatorilor Digi24, prin intermediul unor imagini document, cum arăta România înainte de 1989.