Din acest an, statul are de gând să scoată mai mulţi bani din agricultură, aşa că anunţă că va impozita mai mulţi fermieri, în funcţie de suprafeţele cultivate şi numărul de animale. Modificările, care apar în Codul Fiscal, deja aprobate de executiv, impun limite mai stricte pentru veniturile din agricultură care nu sunt impozitate.
Puţini dintre cei care trăiesc din agricultură mai scapă de plata impozitelor, şi asta chiar de 1 februarie, când intră în vigoare ordonanţa care schimbă codul fiscal. Astfel, agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din vânzarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual. Impozitarea urmează a fi extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură. Ideea generală e că au reduse limitele pentru care nu se plăteşte impozit.
Înainte de modificare, ţăranii nu plăteau nimic statului în cazul în care aveau cel mult 10 oi şi capre, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine. Acum, în actul normativ aprobat de guvern, aceste cote sunt modificate în scădere, astfel încât numărul de vaci şi bivoliţe a fost redus de la trei la două capete, iar cel al familiilor de albine de la 100 la 50. Aceeaşi situaţie e şi în cazul culturilor agricole.
Până acum, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, viţă de vie - un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale - jumătate de hectar.
Schimbările de acum înseamnă că în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate, la leguminoase pentru boabe a fost coborât plafonul de la 2 hectare