Visul lor este să aibă un Centru de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure.
Peste 70 de persoane de etnie romă au participat în această săptămână la un curs numit „Dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru grupurile vulnerabile”, organizat de Fundația „Inimă Pentru Inimă”. Cursurile au fost predate de către lectori ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, partener în cadrul proiectului. În județul Covasna cursurile s-au desfășurat la Vâlcele în perioada 21-25 ianuarie.
Interes crescut – spun organizatorii
„Ținem un curs pe tema economiei sociale în care încercăm să transmitem diferite teme de antreprenoriat într-o comunitate defavorizată. La curs participă persoane de etnie romă cu multă inițiativă și dorință de implicare în acest domeniu al economiei sociale, iar noi încercăm să îi ajutăm pentru a putea face față problemelor. Am fost surprinși de numărul mare de participanți, în prima zi am avut 50 de cursanți, după care au tot venit, iar noi nu i-am refuzat” – ne-a declarat reprezentanta Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Aceasta ne-a mai spus că participanții la curs au identificat câteva domenii care îi reprezintă, iar cei mai mulți și-ar dori să lucreze cu animale, să își deschidă ferme, dar au fost și unii care ar vrea să lucreze în comerț sau construcții. „Noi vom întocmi un raport, pe care îl vom trimite la Primărie, care sperăm să îl înainteze celor de la AJOFM” – a completat aceasta.
Am venit pentru cafea – spun romii
Reprezentantul romilor ne-a spus că oamenii știu că nu prea au ce face cu diploma pe care o primesc la sfârșitul cursului, dar vin totuși pentru că primesc un prânz în fiecare zi, cafea, precum și pachete cu haine. „Cursul acesta nu este viabil pentru noi. Cine ar putea angaja pe cineva care a făcut un curs de 5 zile? Nimeni. Oamenii au venit pentru că primesc ceva de mâncare, iar cei mai mulți d