Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, Miheala Tolciu (foto), a declarat joi, 24 ianuarie, că instituţia se confruntă cu o lipsă acută de persoane care doresc să devină asistenţi maternali sau familii de plasament.
Directorul DGASPC Sibiu a cerut sprijinul primarilor din judeţ pentru a convinge oamenii care pot oferi astfel de servicii, în special pentru copiii cu vârste de până la doi ani care nu pot fi instituţionalizaţi, conform legii.
“La momentul actual avem o problemă cu copiii care sunt abandonaţi de la naştere în maternitate. Sprijin nu poate fi oferit sub forma instituţionalizării acestor copii pentru că copilul 0-2 ani nu poate fi instituţionalizat. Este interzis prin lege. Copilul de 0-2 ani trebuie să stea într-o familie, fie că e familia naturală, fie cela de plasament. Ne confruntăm cu o mare lipsă de persoane care doresc să fie asistenţi maternali profesionişti, dar şi familii care să dorească să fie familii de plasament”, a declarat Mihaela Tolciu.
Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri a tuturor primarilor din judeţ şi a directorilor de deconcentrate. Tolciu a cerut edililor sprijinul pentru dezvoltarea unor reţele de asistenţă socială care să ducă la reducerea abandonului.
“La nivel de administraţie publică locală, în domeniul asistenţei sociale, prevenirea vă aparţine dvs. (primarilor, n.r.). Şi acest lucru se poate realiza prin crearea de servicii de zi atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, servicii de recuperare şi axarea pe îngrijirea la domiciliu şi nu pe îngrijirea instituţionalizată. Unul din principii este principiul solidarităţii sociale în asistenţa socială. Şi atunci trebuie ca toată comunitatea să se implice în a menţine beneficiarul în familie. Legea prevede în acest sens înfiinţarea şi funcţionarea structurilor consulta