Nu ştiu dacă vreun institut de sondare a obişnuinţelor omeneşti a publicat pînă acum vreun clasament al persoanelor care urmăresc Buletinul meteorologic. Ştiu însă sigur, şi fără ajutorul nici unei cercetări, că persoanele de gen feminin, cunoscute şi sub formula de doamne şi domnişoare, sunt printre cele mai interesate de cum va fi vremea a doua zi.
Şi nu pentru că, devenite cu toatele, fără s-o ştim, agricultoare, persoanele feminine de la oraş ar vrea să afle dacă a doua zi pot ieşi cu plugul sau cu îmblăciul, ci pentru că de starea vremii de a doua zi depinde cel mai important lucru din viaţa unei persoane feminine, uneori mai important decît faptul că sufletul e nemuritor:
Dacă a doua zi va trebui sau nu să-şi ia umbrela.
Dacă va trebui s-o ia, umbrela se cere asortată la restul ţinutei sau, mă rog, invers.
Ei bine, imaginaţi-vă o persoană feminină căzută în deliberări interioare în chestiunea dacă în ziua de 24 august 2013, altfel spus, peste şapte luni va ploua sau nu.
Cam aşa am socotit eu că trebuie văzută incredibila dezbatere din aceste zile, a cărei scînteie a fost provocată de Victor Ponta, dacă nu cumva ar fi bine să comasăm, în 2014, alegerile europarlamentare cu cele prezidenţiale.
Cum se întîmplă de obicei pe tăpşanul presei noastre, lumea s-a împărţit în două:
Unii spun că ar fi bine, că ar fi minunat şi la vară, cald, deoarece am face economii nu doar de parale, dar şi de voturi. De ce să votăm de mai multe ori cînd putem vota doar o dată – pentru europarlamentare, pentru prezidenţiale, pentru locale şi pentru parlamentare?
Alţii spun că aşa ceva e absurd, dat fiind că, timp de mai multe luni, vom avea pe bolta politicii doi preşedinţi. Şi aşa cum doi sori pe bolta cerească n-ar da bine pentru sănătatea noastră, deoarece dubla strălucire ne-ar orbi şi dacă ne-am pune ochelari de soare, doi preşedinţi ne-ar o