Decizia Pentagonului de a le acorda femeilor dreptul să fie în prima linie a atras reacţii diverse din partea veteranelor de război. Unele au aplaudat ridicarea interdicţiei, spunând că această hotărâre va aduce îmbunătăţiri forţelor armate americane, iar altele au specificat că femeile nu sunt destul de puternice din punct de vedere fizic să participe direct la o luptă.
Această decizie schimbă o lege din 1994, care interzicea femeilor să facă parte din unităţile de luptă terestre.
Una dintre cele care au fost de acord cu această schimbare este Tammy Duckworth, veterană a Statelor Unite ale Americii, prima americană ce a fost rănită în luptă. Ea a luptat în Irak în Garda Naţională a statului american Illinois, ca pilot de elicopter Blackhawk, una dintre puţinele poziţii disponibile pentru femei la momentul respectiv. Ea şi-a pierdut ambele picioare când o grenadă i-a lovit elicopterul în 2004.
„Decizia de a permite femeilor să participe la lupte îi va pune în prima linie doar pe cei mai buni, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, să menţină siguranţa Statelor Unite“, a declarat Tammy pentru „Chicago Tribune“. „Fiind veteran de război, ştiu că această hotărâre va face America mai sigură şi va fi o inspiraţie pentru femeile din ţara noastră.“
Lizzete Rhone, preşedinta filialei din Chicago a Asociaţiei Veteranelor, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea s-a înrolat în 1943, sperând să fie detaşată peste hotare, dar fiind afro-americană într-o armată segregată din punct de vedere rasial, nu a reuşit acest lucru, aşa că a îndeplinit un rol administrativ în Missouri. Rhone mărturiseşte că anumite femei ar fi profitat de ocazia unei lupte directe, chiar şi în cel de-al Doilea Război Mondial. „Cred că este tipul de carieră pe care femeile şi-ar dori-o cu adevărat“, spune veterana în vârstă de 86 de ani. „Acum, ele au ocazia să