În întreaga lume, clasa de mijloc se extinde cu 100 de milioane de persoane pe an, iar calitatea vieţii pentru locuitorii din Africa şi din Asia se îmbunătăţeşte la o rată fără precedent. Ameninţările, însă, continuă să existe: schimbările climatice, un risc neglijat până în prezent, apare, în sfârşit, pe lista de priorităţi a oamenilor de afaceri şi a persoanelor politice.
Preşedintele american Barack Obama a definit această problemă ca fiind o prioritate a Administraţiei, iar pentru liderii din diverse domenii schimbarea climatică se regăseşte printre primele trei probleme majore.
Întâlnirea liderilor mondiali la Davos, la Forumul Economic Mondial, este un semn că pot fi găsite soluţii pentru a rezolva problemele legate de mediu. Schimbarea ce se poate produce în 2013 depinde de discuţiile şi de dezbaterile de la Davos, scrie CNN.
Anul trecut s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie în Statele Unite şi s-au petrecut o serie de fenomene meteorologice extreme peste tot în lume. Ne confruntăm cu tot mai multe secete, incendii de vegetaţie şi cu o creştere alarmantă a nivelului marii.
Folosirea surselor de energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon reprezintă un punct critic în diminuarea impactului pe care îl au schimbările climatice.
Cărbunele este cel mai mai mare producător de emisii de dioxid de carbon, reprezentând mai mult de 40% din totalul de la nivel global. Deşi cererea de cărbune s-a diminuat în Statele Unite, ea a crescut la nivel mondial.
În prezent, gazele de şist sunt la mare căutare. Producţia din Statele Unite s-a mărit de 10 ori din anul 2005, iar China, India, Argentina şi multe alte ţări au rezerve uriaşe. Această dezvoltare poate fi o binecuvântare economică deoarece emisiile de carbon rezultate sunt de două ori mai mici decât cele rezultate de cărbune.
Alternativă
Energiile rege