Florence Cassez va reveni joi în Franţa, după şapte ani de detenţie în Mexic. Deşi decizia iniţială a justiţiei mexicane fusese să ispăşească o pedeapsă de 96 de ani de detenţie, Curtea Supremă a decis ieri eliberarea ei imediată. Se pune astfel capăt unui foileton ce a dus la tensiuni diplomatice între Franţa şi statul nord-american.
Condamnarea fusese contestată în repetate rânduri de Franţa şi în special de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Din acest motiv, în 2011, autorităţile mexicane au decis să nu mai participe la „anul Mexicului în Franţa”.
Timp de şapte ani, povestea lui Florence Cassez a tot ajuns pe prima pagină a gazetelor din Hexagon. Decizia Curţii Supreme pune însă capăt acestei controverse judiciare ce s-a transformat chiar în afacere de stat. Judecătorii instanţei supreme mexicane au recunoscut viciile de procedură şi faptul că drepturile fundamentale ale franţuzoaicei au fost încălcate în timpul anchetei, scrie „Le Monde”. Au recomandat eliberarea ei imediată, aşa că Florence Cassez este deja în drum spre Franţa. Franck Berton, avocat Florence Cassez
De unde a pornit acest foileton judiciar cu accente de criză diplomatică? În martie 2003, Florence Cassez s-a dus la fratele său, ce îşi deschisese o afacere în Mexic. În anul următor, tânăra se întâlneşte cu un aşa-numit vânzător de maşini, Israel Vallarta, cu care începe o relaţie. Pe 8 decembrie 2005, atât Vallarta, cât şi Florence Cassez sunt arestaţi. Poliţiştii îl acuză pe Vallarta că este liderul unui grup de criminalitate organizată ce are la activ mai multe răpiri şi o crimă. Pe Florence Cassez o acuză de complicitate la răpire.
Detaliile par desprinse dintr-un scenariu de Hollywood cu traficanţi mexicani: după ce sunt prinşi de poliţie, cei doi sunt duşi la ranchul lui Vallarta, unde poliţia plantase trei ostatici. Abia câteva ore mai târziu şi după