Memorandumul dintre China Huadian Engineering şi autorităţile române din energie a fost aprobat în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Managerul CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a organizat ieri o conferință de presă în care a vorbit de mai multe probleme legate de companie.
Este vorba, spune Laurențiu Ciurel, despre o investiție în valoare de un miliard de euro în interiorul CEO, „cu avantajele evidente pentru statul român, taxe și impozite încasate în Gorj, 5-6 milioane de tone de cărbune extrase și o mie de locuri de muncă nou create”, a spus ieri acesta.
În 2011 se pregătise vânzarea companiei
Laurențiu Ciurel a vorbit și despre întâlnirea cu FMI: „S-a păstrat monitorizarea CEO de către FMI, dat fiind faptul că două dintre componentele companiei, fosta SNLO și termocentrala de la Turceni, erau sub monitorizare. Astfel, la fiecare vizită a FMI trebuie să dăm socoteală, se analizează cifrele și trendul. Rezultatele înregistrate și prezentate Fondului au fost bune. Probleme sunt încasările întârziate. Au existat unele nemulţumiri din partea oficialilor FMI, privind privatizarea CEO. Au fost controverse mari, privind privatizarea majoritară semnată în 2011, însemnând peste 50 la sută din acțiuni vândute către un investitor strategic, angajament luat la acea vreme. Urma ca în septembrie 2012 să angajăm consultantul și în prima parte a acestui an, înstrăinarea acțiunilor, iar acționarul majoritar era altul, nu statul român. Acolo (la discuții, n.red), partea română a avansat un termen de luare a unei decizii în acest sens, în a doua parte a anului 2014. Acest lucru a creat nemulțumirile FMI și explicația pe care am dat-o pentru nicio formă de privatizare deocamdată, nici prin aport de capital, a fost că piața e foarte jos, că nu e momentul potrivit fiindcă nu poți să vinzi, nefiind nevoit să vinzi subevaluat. Partea română