Zeci de companii deţinute de milionari prezenți în Top 300 se dezvoltă la mii de kilometri de ţară, activând în aproape toate domeniile - de la industrie, shipping şi infrastructură până la turism, sănătate şi, mai nou, asigurări
Anul trecut, s-au încheiat contracte de export de peste un miliard de euro, în condiţiile în care totalul investiţiilor străine directe în România, în primele zece luni din 2012, au fost de 1,3 miliarde euro. Peste 1.000 de firme au beneficiat de oportunitățile de business, unele ivite în ţări situate la multe mii de kilometri de România.
Tot mai mulți oameni de afaceri români, care activează în aproape toate domeniile economice de la producţie la turism, IT şi shipping, au început să caute oportunități de dezvoltare în țări mai puţin convenţionale.
O noutate o constituie prezenţa unei companii de asigurări din România pe piaţa din America de Sud. Astra Asigurări a decis să intre pe piaţa din Ecuador şi urmează să facă pasul şi către Columbia, Peru şi Bolivia, după cum a declarat, pentru Capital, Alin Bucşa, preşedintele companiei.
Într-o primă fază, compania va subscrie poliţe property şi de catastrofă, dar şi asigurări dedicate domeniilor aviatic şi maritim. Investiţia iniţială se ridică la câteva milioane de euro, iar pentru început poliţele vor fi emise din România.
Afaceri cu statul
După un an de scăderi pe piața românească, odată cu izbucnirea crizei în 2009, UTI Group a început să își regândească strategia de business, încercând să devină o societate globală.
„Exportul este una dintre soluţiile cele mai importante pentru consolidarea unei creşteri sustenabile. În ceea ce priveşte grupul UTI, noi deja am început să investim mult în dezvoltarea de proiecte în străinătate: unele sunt o replicare a proiectelor implementate în România (sistemele de management al traficului implementate în Polon