Tu ştii ce face copilul tău când pleacă de acasă? Este o întrebare la care mulţi părinţi nu ar putea oferi un răspuns apropiat de realitate. Chiulul masiv de la ore, consumul de alcool sau de tutun, iar mai nou traficul şi consumul de droguri, inclusiv etnobotanice, par să fi devenit o plasă cu ochiuri foarte strâmte în care cad tot mai des elevii, în special liceenii. Iar dacă şcoala îi poate monitoriza pe adolescenţi doar într-un perimetru restrâns, imediat ce au părăsit poarta instituţiei elevii nu mai au nici o restricţie. Aşa se face că în timp ce părinţii îi ştiu la ore, mulţi dintre elevii suceveni au cu totul şi cu totul alte preocupări, unele dintre ele peste limita legii. Statisticile arată că numărul elevilor implicaţi în acte antisociale sau chiar în infracţiuni este în creştere, iar prevenirea lor şi aducerea copilului pe drumul corect nu se poate face decât cu sprijinul familiei şi al dascălilor.
Informaţiile adunate pot fi cunoscute doar de părinţii elevului monitorizat
Pentru a fi permanent în cunoştinţă de cauză cu activităţile şcolare şi extraşcolare ale propriului copil, părinţii pot apela la serviciile detectivilor particulari. Este un serviciu care costă ceva bani, dar poate aduce liniştea pe viitor.
Gheorghe Aniţa, administratorul unui cabinet de detectivi particulari din Suceava, spune că totul este confidenţial, iar accesul la informaţiile adunate pe parcursul monitorizării îl are doar familia elevului. Există însă o reticenţă din partea părinţilor, pentru a nu se face de ruşine în societate dacă se află că şi-au pus copilul sub urmărire, la care se adaugă neîncrederea în succesul unei operaţiuni marca „detectiv particular”. Gheorghe Aniţa recunoaşte că nu este o muncă simplă, mai ales că este vorba de o anumită categorie de persoane foarte vulnerabilă.
„Trebuie să fii foarte atent ce filmezi şi fotografiezi, pe