De la o vreme (de aproximativ doi ani) se observă o mişcare serioasă în ceea ce priveşte mâncarea şi gătitul. Au apărut şi emisiuni culinare de diferite complexităţi, concursuri, reviste pentru toate bugetele, bloguri cu reţete de toate soiurile, fast food, slow food, raw food, etc. Buuun. În toată nebunia asta şi pentru că se pare că mâncarea ocupă un rol foarte important în viaţa tuturor am găsit şi un fel de previziuni legate de elementele principale care se vor regăsi anul acesta prin farfuriile noastre. Un fel de trend culinar din 2013 adică.
Pe primul loc pare să se situeze o dietă bogată în legume. Ele vor deveni piesa de bază din compoziţia felurilor preparate şi se poate ca acest lucru să ne transforme cel puţin pentru un an în…flexitarieni. Poftim?! Nu, nu sunt nişte ciudaţi care se contorsionează în diverse feluri, flexitarienii sunt de fapt vegetarienii flexibili care din când în când mănâncă şi câte o fleică. Adică aşa cum suntem deja majoritatea doar că nu ştiam că avem un nume atât de sofisticat.
Şi dacă anul acesta vom mânca foarte multe legume, dintre cele vedetă, cea mai vedetă va fi conopida. Fiartă, prăjită, în sosuri, cu paste sau la cuptor conopida va prelua controlul în meniurile restaurantelor. Probabil şi acasă.
Legume dimineaţa, la prânz şi seara ar fi acceptabil pentru o vreme însă trendul se transmite şi deserturilor. Dovleceii şi vinetele devin favoritele pentru îngheţată, combinate cu frişcă şi ciocolată…Iar porumbul va deveni megastar de-a dreptul.
Dacă nu mâncăm legume atunci poate le consumăm direct din băutură. Pentru că anul acesta se vor folosi şi ca bază pentru diverse cocktailuri. Pentru acestea preferatele sunt mazărea şi…murăturile.
Mâncarea uşor de pregătit va dispărea din preferinţele gurmanzilor în 2013 şi va face loc mâncărurilor braziliene complexe (unii spun că bucătăria nu va fi