Lipsa locurilor de veci în cimitirele publice reprezintă o mare problemă pentru mulţi români. În acest context, în ultimii ani au apărut o serie de cimitire private. Totuşi, cine alege să fie înmormântat într-un cimitir privat ar putea să fie privat de oficierea serviciului religios, deoarece biserica consideră ilegale astfel de cimitire. O astfel de situaţie se întâmplă la Botoşani.
În Bucureşti sunt câteva cimitire private, în Cluj sunt două, în Iaşi nu e niciunul, la fel şi în Timişoara, în schimb există unul în Hunedoara. În toate acestea, locurile de veci pot fi închiriate între şapte şi 100 de ani pentru sume care încep de la câteva sute de lei şi ajung până la 4.000 de euro.
În întreaga Moldovă există un singur cimitir privat, la Botoşani, care, deşi nu are încă toate avizele, a început să funcţioneze pentru că în oraş "există o reală problemă a lipsei locurilor de veci", după cum susţin edilii. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei afirmă că acest cimitir nu există şi a interzis preoţilor să oficieze slujbe religioase pentru cei care sunt înmormântaţi acolo. Totodată, cere retragerea Planului Urbanistic (PUZ) pentru acest proiect.
Totul se face, potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, în baza unei hotărâri a Sântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nr.943/ 2012 în care se specifică, printre altele că: "centrele eparhiale vor continua demersurile la autorităţile locale în drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private". Un alt document invocat este Hotărârea Guvernului nr. 955/2004, unde, la titlul "Organizarea şi funcţionarea cimitirelor", se specifică că unităţile parohiale sunt singurele care asigură "serviciile necesare colectivităţii locale în sistem privat". În plus, prin art. 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii, aflat încă în vigoare, se stabileşte că înhumăril