Peste 100 de avocaţi din Baroul Satu Mare au participat ieri la lucrările conferinţei pe tema noului Cod de Procedură Civilă şi a Noului Cod Civil. Lucrările conferinţei, care se întind pe durata a două zile, sunt susţinute de lectori universitari importanţi ai facultăţilor de profil din Cluj Napoca. La deschiderea conferinţei, desfăşurată la hotelul “Dana II”, a participat şi prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram.
Mircea Pop, prodecanul Baroului Cluj, a fost primul dintre universitarii clujeni care a luat cuvântul, acesta prezentându-le avocaţilor modificările în reglementarea competenţei în Noul Cod de Procedură Civilă. Lectorul universitar dr. Felicia Roşioru a încheiat prima zi moderând discuţiile cu avocaţii în cadrul unui alt seminar, în care au fost supuse analizei procedura prealabilă şi începutul procesului şi procedura de verificare a cererii de chemare în judecată. Roşioru a prezentat şi o serie de aspecte controversate în reglementarea Noului Cod Civil.
Avocaţii din sală au comentat acid situaţia în care sunt puşi de incertitudinile cu privire la aplicarea sau nu a prevederilor din Noul Cod Civil, data de la care acesta ar urma să intre în vigoare fiind încă incertă. “Suntem puşi în situaţia de a învăţa în două – trei zile noul Cod de Procedură Civilă, care se va aplica douăzeci sau treizeci de ani. Trec trei zile şi ni se spune că noile prevederi nu se mai aplică”, a afirmat unul dintre avocaţii sosiţi la seminarii.
Astăzi, de la ora 9.30, conferinţa organizată de Baroul Satu Mare continuă cu seminariile “Dispoziţiile generale în materia executării silite potrivit prevederilor Noului Cod de Procedură Civilă”, “Regimul probelor în Noul Cod de Procedură Civilă” şi “Regimul intervenţiei terţilor în Noul Cod de Procedură Civilă”. Cursurile vor fi susţinute de av. drd. Ioana Varga şi av. Călin Stegăroiu.
Mihai Bledea