Persoanele care renunţă la fumat până la vârsta de 40 de ani vor reduce semnificativ riscul unei morţi premature, potrivit unui studiu recent citat de Washington Post.
În timp ce oamenii care continuă să fumeze pierd un deceniu din speranţa de viaţă, cei care renunţă între 35 şi 44 de ani recuperează nouă ani din acest deceniu. Beneficii există, însă, şi pentu cei care renunţă la fumat mai târziu în viaţă. Spre exemplu, persoanele care devin nefumătoare între 45 şi 54 de ani recuperează şase ani din deceniul „fumat”, pe când cei cu vârste între 55 şi 64 vor recupera doar patru ani.
Specialiştii susţin că durata medie de viaţă a tinerilor care renunţă la ţigară până la 35 de ani nu va fi redusă aproape deloc, cei zece ani fiind recâştigaţi în totalitate.
Coordonatorul cercetării susţine că acesta nu este un motiv care să îi încurajeze pe tineri să fumeze până la 40 de ani, fără teama de consecinţe. Ei riscă oricum să se îmbolnăvească de cancer pulmonar ori de alte afecţiuni respiratorii, risc care persistă ani de zile de la stingerea ultimei ţigări.
„Problemele pulmonare cauzate de consumul ţigărilor se vindecă mult mai greu; riscul cancerului la plămâni nu dispare, aşa cum nu dispare nici riscul celorlalte boli respiratorii. Totuşi, şansele unui atac de cord sau stop cardiac dispar aproape în întregime”, a explicat coordonatorul studiului, Prabhat Jha.
Cu toate că cercetarea, efectuată între 1997 şi 2004, aduce şi veşti bune pentru cei dispuşi să se lase de fumat, ea le reaminteşte tuturor câte pericole implică acest studiu. Spre exemplu, rata decesului printre fumătorii incluşi în studiu a fost de trei ori mai mare faţă de cea a nefumătorilor.
De asemenea, puţini fumători au ajuns la 80 de ani: 38% dintre femei şi 26% dintre bărbaţi, precizează sursa.
(Maria Neagu)
Persoanele care renunţă la fumat până la v