Bucureştii lui Caragiale
Se pare că Ion Luca Caragiale a luat un prim contact cu Bucureştii în 1868 când a terminat clasa a V-a liceală aici. Acest contact devine de durată atunci când a frecventat Conservatorul de Artă Dramatică condus de unchiul său, Costache. Viitorul dramaturg se stabileşte în Bucureşti în 1870 când se mută aici împreună cu familia. În perioada 1871-1872, este sufleur şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Destul de repede Bucureştii au devenit "oraşul lui Caragiale", atât din punct de vedere literar, ca "personaj colectiv", cât şi din acela al biografiei, scriitorul părăsind oraşul doar atunci când s-a autoexilat la Berlin, în 1905, după ce locuise în Capitală vreme de 35 de ani. În tot cazul, Caragiale s-a familiarizat cu peisajul şi "folclorul" Capitalei, devenind in bucureştean get-beget.
Dar, cercetarea operei lui Caragiale prezintă un interes deosebit şi pentru investigarea istoriei oraşului, mai ales în perioada 1870-1890, căci, aşa cum arată Dan Roşca, autorul unei originale lucrări, Prin Bucureştii lui Caragiale, este vorba de o "altă lume", în care "Majoritatea clădirilor de atunci nu mai sunt în picioare" şi "străzile de azi nu erau încă deschise, iar altele, vechi, au fost rebotezate chiar desfiinţate", făcându-se trimiterea la "obiceiuri ieşite din înţelegerea veacului al XXI-lea". Aşadar o asemenea investigaţie poate oferi informaţii preţioase despre un Bucureşti în bună măsură "necunoscut", cu "taine" care pot fi totuşi elucidate, ceea ce vom încerca şi noi, referindu-ne, pentru început, la "adresele lui Caragiale", adică la locurile legate de biografia bucureşteană a scriitorului, ca şi la acelea care apar în opera sa.
Unde a locuit Caragiale ?
O serie de probleme ridică identificarea locurilor unde a locuit scriitorul drept chiriaş pentru că, asemenea multor bucureşteni, nu a fost nicioda