În ciuda opoziţiei manifestate încă de anul trecut vizavi de înfiinţarea clasei pregătitoare în şcoli, Ecaterina Andronescu a propus ea însăşi această variantă în urmă cu aproape 10 ani, în 2002, când era ministru al Educaţiei, invocând acelaşi model european.
Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, care s-a opus, alături de premierul Victor Ponta, înfiinţării şi menţinerii clasei pregătitoare la şcoală, în învăţământul primar, a fost cea care, din funcţia de ministru, în august 2002, a cerut Comisiei de Educaţie din Camera Deputaţilor să susţină o iniţiativă identică: creşterea învăţământului obligatoriu cu un an, începând cu vârsta de şase ani,prin clasa pregătitoare.
Mai mult, în noiembrie 2002, la propunerea ei, Executivul a aprobat un memorandum care prevedea mutarea copiilor de şase ani la clasa pregătitoare, în învăţământul obligatoriu, potrivit unui comunicat de presă de atunci publicat pe site-ul Guvernului.
Astfel, potrivit procesului verbal al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din septembrie 2002, care relatează discuţiile comisiei pe această temă din perioada 26-29 august 2002, Ministerul Educaţiei, reprezentat de Ecaterina Andronescu, a propus introducerea clasei pregătioare, prin ordonanţă de urgenţă, plecând întâi cu un proiect pilot în 12 judeţe, în anul şcolar 2002-2003.
Andronescu a explicat atunci membrilor Comisiei că ”numai în România se mai găseşte învăţământ obligatoriu de 8 clase şi trebuie să se facă alinierea la 9 clase”, iar ”tendinţa, şi în celelalte ţări, este de deplasare a învăţământului spre vârste mai mici, de la 7 la 6 ani”.
Andronescu în 2002: ”Varianta cu şcoala care începe la 6 ani este foarte bună”
Ca atare, susţinea ministrul în 28 august 2002, ”varianta cu şcoala care începe la 6 ani este foarte bună şi nu vrea să se strice ceea ce este bun”, explicând că, ”dint