Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au decis că poliţiştii locali amendează la greu pentru parcare ilegală dar amenzile nu respectă Ordonanţa de Guvern 2/2001, care reglementează aplicarea amenzilor contravenţionale.
Până la existenţa acestei decizii a Curţii de Apel Cluj, poliţiştii locali clujeni se comportau ca şi în bancul cu miliţienii, în care unul ştia să citească şi altul să scrie. Judecătorii sunt nemiloşi la acest capitol. “Starea de fapt pe baza căreia se stabileşte că o persoană a săvârşit contravenţia nu poate fi constatată de o persoană iar actul juridic de constatare, care formal şi juridic produce acest efect, să fie încheiat de o altă persoană, fie ea şi agent constatator, căci s-ar încălca regula prescrisă de lege, respectiv aceea că actul juridic de constatare trebuie să fie încheiat de agentul constatator care a perceput cu propriile simţuri săvârşirea faptei contravenţionale”, se arată în decizia Curţii de Apel Cluj.
Procesul a fost câştigat de avocatul Radu Şomlea, care a fost amendat de poliţiştii locali pentru parcare neregulamentară. “De peste 5 ani de zile, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a stabilit în mod nelegal procedura de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, Poliţia Locală a Municipiului Cluj-Napoca a amendat în mod nelegal clujenii pentru neplata parcării sau parcarea neregulamentară, iar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încasat în mod abuziv amenzi aplicate prin Procese-verbale de Constatare a Contravenţiilor emise în baza unor dispoziţii nelegale“, a spus avocatul Şomlea.
Poliţiştii locali clujeni au propriile legi
Consecinţa deciziei judecătorilor Curţii de Apel Cluj, de a anula un articol din regulamentul aprobat de Consiliul Local Cluj Napoca care se referă la parcările publice, este nulitatea tuturor amenzilor aplicate de Poliţia Lo