Rata de angajare a persoanelor cu dizabilităţi este la noi de 4%, în timp ce media europeană este de 40-50%. Sursa: EVZ
Ocuparea unui loc de muncă este sport extrem în această perioadă şi pentru o persoană fără probleme, dar dacă mai are şi handicap şansele de angajare sunt aproape nule.
Dealtfel, România ocupă unul dintre ultimele locuri la capitolul ocupare a persoanelor cu dizabilităţi cu o rată de doar 4%, în condiţiile în care media la nivel european tinde către 50%.
Potrivit cifrelor oficiale, în România sunt 600.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 28.000 sunt angajate.
Prezent astăzi la Bucureşti la o reuniune a asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, Paul Sima, consilier la Direcţia persoanelor cu handicap din Ministerul Muncii a declarat că cifra de 4% nu reflectă întru totul realitatea pentru că în interiorul ei sunt cuprinse şi persoane sub 15 ani care nu au drept de muncă. Oricum ar fi, rata de angajare a persoanelor cu dizabilităţi din România este foarte scăzută faţă de media europeană.
Multe dintre asociaţiile prezente la reuniune au făcut un inventar al problemelor pe care le are o persoană cu handicap la angajare. Prima ar fi chiar familia care de cele mai multe ori în loc să ajute inserţia, o împiedică de teama că până la urmă toate eforturile vor fi în zadar. Ramona Ivănuş, expert coordonator în cadrul proiectului Insert-Integrarea persoanelor cu dizabilităţi: între realitate şi iluzie desfăşurat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR) a adăugat că alte bariere greu de trecut de această categorie ar fi nivelul scăzut de educaţie, cursurile de instruire ţinute fără a avea legătură cu cerinţele pieţei muncii şi discriminarea angajatorilor care sunt reticenţi atunci când vine vorba de încadrarea unei persoane cu nevoi speciale.
Proiectul AHSR, cofinanţat din fonduri