Criza ostaticilor de la complexul Tigantourine, în Algeria, este "nespectaculoasă şi nesofisticată", contrar opiniilor unor experţi care au prezentat-o drept un "incident spectaculos, sofisticat şi mai ales fără precedent", comentează agenţia de analiză Stratfor, în pagina electronică, potrivit Mediafax.
Mokhtar Belmokhtar, cel care a orchestrat atacul la complexul de exploatarea gazelor de lângă In Amenas, a utilizat anterior atât tactici, cât şi un nivel de forţă similare, mobilizând forţe departe de fieful grupării sale, situat în nordul Mali, argumentează agenţia. Fără precedent a fost ţinta atacului din Algeria, continuă agenţia, precizând că instalaţii energetice şi de extracţie au mai fost atacate în trecut, dar că o instalaţie de gaze din Algeria nu a mai fost vizată niciodată anterior.
Atacul de la Tigantourine "se potriveşte" razei de acţiune şi capabilităţii unor militanţi islamişti din Sahel, ca gruparea lui Belmokhtar, dar reprezintă mai degrabă o "ilustrare a problemelor cronice ale regiunii decât o nouă ameninţare". "Militantismul" şi "banditismul" erau prezente în Sahel cu mult înainte de pătrunderea ideologiei jihadiste în regiune, subliniază Stratfor.
Acest trecut, alături de un "vacuum de autoritate în regiune", după lovitura de stat din Mali şi îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere în Libia, perspectiva obţinerii unor răscumpărări de ostatici de ordinul a milioane de dolari şi o "cantitate mare de arme disponibile" sunt tot atâtea elemente care vor favoriza noi răpiri şi atacuri în anii viitori, apreciază aceeaşi sursă.
Potrivit agenţiei, adevărata intenţie a lui Belmokhtar nu a fost să ucidă ostatici, ci să răpească muncitori străini cu scopul de a obţine recompense, însă operaţiunea sa a fost un eşec. Gruparea a ucis ostatici, fără să distrugă instalaţia sau să poată scoate ostaticii străini din incintă. Ea a pier