Oficialii Ministerului Sănătății susțin că nu se poate vorbi de o epidemie de gripă porcină, în contextul în care au fost înregistrate în luna ianuarie două decese datorită gripei porcine. În ceea ce priveşte prevenţia, vaccinul rămâne soluţia cea mai la îndemână, deşi nu are eficienţă maximă.
Numărul cazurilor de gripă porcină înregistrate până acum nu este îngrijorător, a declarat la Transilvania L!VE secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Un număr mare de cazuri, apărute într un interval scurt de timp. Mă rog, nu neapărat la nivel naţional. Pot să apară şi la nivel regional. Nu e neapărat ca epidemia să evolueze la nivel naţional, însă în niciun caz nu putem vorbi acum despre aşa ceva. Sunt doar cazuri sporadice”, a declarat secretarul de stat.
Acesta recomandă administrarea vaccinului antigripal pentru a evita infectarea cu virusul AH1N1, chiar dacă nu oferă o protecţie 100%. „Să ştiţi că vaccinarea cu acoperire bună, vaccinarea poate preveni şi apariţia unor epidemii, deci vaccinarea e singura metodă. E adevărat vaccinul gripal nu oferă decât de circa 70%, dar dacă persoanele se vaccinează anual atunci această protecţie creşte”, a completat Alexandru Rafila.
Formele grave ale gripei porcine apar de cele mai multe ori atunci când există şi alţi factori de risc. „De obicei există o patologie cronică care se agravează şi formele grave aici apar, dar e posibil pe de altă parte şi să nu existe aceşti factori de risc somatici, adică să existe o boală de fond”, a declarat Irina Brumboiu, epidemiolog.
Anul acesta s-au înregistrat două decese la nivel naţional cauzate de gripă. Este vorba despre cazul bărbatului din Cluj şi de cel al unei femei din Bistriţa-Năsăud, care a murit în 9 ianuarie.