Organismul are nevoie de un regim special pentru fiecare anotimp, sunt de părere medicii nutriţionişti. Temperatura exterioară a corpului uman este scăzută iarna, când zilele sunt scurte, iar nopţile lungi. În plus, faptul că în această perioadă activitatea fizică în aer liber este minimă şi trecerea de la căldura din case la frigul de afară solicită organismul, duc la creşterea riscului de îmbolnăvire.
„Petrecerea timpului în spaţii închise favorizează ‘ronţăiala’ şi excesul de calorii”, a declarat dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist şi autoarea cărţii „Sănătatea are gust”.
Specialista spune că există o serie de alimente care ajută atât la întărirea sistemului imunitar, cât şi la prevenirea apariţiei kilogramelor în plus. gândul a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă în perioada sezonului rece.
● Carnea de porc ocupă un loc principal în regimul sezonul rece. „Este un aliment cu înaltă valoare biologică, conţine toţi aminoacizii esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi de organism, cu rol în formarea anticorpilor, reglarea metabolismului şi funcţionarea optimă a sistemului nervos”, a explicat medicul nutriţionist.
● Carnea de curcan are un conţinut ridicat de triptofan, un aminoacid esenţial care se transformă în serotonină care provoacă o stare de bine la nivel cerebral. „Carnea de curcan scade senzaţia de foame, deoarece crează rapid senzaţia de saţietate. Acest aliment conţine vitamina E şi seleniu cu acţiune antioxidantă, de protecţie a organismului şi, nu în ultimul rând, este campioană la categoria alimente pentru slăbit”, a precizat. Mihaela Bilic.
● Peştele gras, printre care se numără somonul, tonul, macroul şi sardinele, reprezitnă o sursă principală de aczi graşi Omega 3, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi trebuie aduşi din alimentaţie. „Această categorie de acizi intră în campozi