Continuam in cele de fata prezentarea unor cocteiluri fierbinti, care se servesc in tarile cu iarna geroasa, pentru dezmortirea sufletului, atunci cand afara este frig de crapa pietrele si simtim nevoia de ceva cald.
La noi, exista si obiceiul de a bea tuica fiarta, dar asta nu intra in preocuparile celor de fata, pe de o parte intrucat taria mai mult moleseste decat dezgheata, iar pe de alta parte intrucat simpla tuica nu-i cocteil.
Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea I
Batranul Tom
Nu se prea stie de unde se trage denumirea acestei bauturi, dar ea a ajuns foarte raspandita pe insulele Britanice, unde este cunoscuta avand o traditie seculara, potrivit Big Picture.
Se porneste de la un vas cu apa clocotita in care se toarna whiskey, miere, suc de lamaie si se adauga zahar, scortisoara, cuisoare, toate dupa gust. Unii sustin ca bautura este cu atat mai buna, cu cat ai pus mai mult whiskey in ea.
Altii petind ca gustul rafinat il da numai mierea. Nimeni nu pretinde ca este mai buna daca are mai multa apa. Desi si ea este indispensabila.
Cafea irlandeza
Este o bautura excelenta, pe care unii o socot mai placuta decat cafeaua obisnuita, iar altii chiar decat un whiskey. Reteta are un secol vechime. Porneste de la un vas cu cafea fierbinte, in care s-a adaugat whiskey irlandez, zahar brun si frisca naturala (in niciun caz frisca "la plic").
Totul se agita rapid, ca sa emulsioneze si sa capete acel gust in care simti si aroma cafelei, si consistenta pastei de frisca, si inconfundabilul parfum de whiskey.
Ciocolata fierbinte cu rom
Este o bautura pentrui domni, dar si pentru doamne. Pur si simplu, se topeste o tableta de ciocolata in ibric, iar atunci cand este gata, se adauga rom de Jamaica - original, nu contrafacut. Este o