Gheorghe Piperea, care conduce firma de avocatura Rominsolv, numita administrator judiciar provizoriu la Oltchim, ne-a vorbit despre datoriile uriase ale combinatului, posibilele disponibilizari si consecintele intrarii in insolventa.
El a precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta procedura va usura privatizarea si ca va deveni un model de succes de reorganizare a unei companii de stat.
Declaratiile au fost facute in contextul in care cererea de insolventa a Oltchim a fost depusa, vineri, la Tribunalul Valcea.
Cererea de insolventa a Oltchim, depusa la tribunal
De ce a fost aleasa intrarea in insolventa a Oltchim? Care este situatia combinatului?
Cei din Consiliul de Administratie au deschis procedura de insolventa, inca nu se stie termenul, cel putin pana in acest moment, probabil ca acesta va fi stabilit pentru miercuri. In legatura cu motivatia, tot ei stiu cel mai bine, insa banuiesc ca este cea inscrisa in cerere. Au spus ca nu mai pot face fata datoriilor scadente, care se ridica la 600 milioane de euro, conform documentelor contabile.
Trebuie mentionat ca, teoretic, atunci cand se instaleaza starea de insolventa, nu ai optiunea de a cere insolventa, ci esti obligat sa o faci, in decurs de 30 de zile, pentru ca altfel intervin niste sanctiuni pecuniare sau chiar penale.
Ce urmeaza pentru Oltchim? Care sunt pasii care trebuie urmati?
Mai intai, trebuie sa se deschida procedura judiciara, sa vedem daca judecatorul admite sau nu cererea. Insa, de regula cand se cere de catre creditor, in 99% din cazuri primeste avizul favorabil.
Dupa aceea, insa, vor fi niste efecte imediate, conform legii. De exemplu, executarile silite care sunt pe rol se suspenda in mod automat, nu mai curg dobanzi si penalitati, se ingheata cursul lor, se continua contractele