La Palatul Administrativ din municipiul Suceava s-a deschis ieri, în contextul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, expoziţia documentară intitulată „Sistemul de forturi austriece de la Gura Humorului”.
Expoziţia prezintă sistemul defensiv realizat în Bucovina, în perioada Unirii Principatelor Române
Expoziţia, organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” - Bucovina, în colaborare cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, prezintă publicului sistemul defensiv realizat de austrieci în Bucovina, în perioada Unirii Principatelor Române.
La deschiderea expoziţiei, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu a adresat participanţilor (în cea mai mare parte elevi de la colegiile sucevene „Ştefan cel Mare” şi „Petru Rareş” însoţiţi de profesori) salutul de gazdă, subliniind faptul că evenimentul Unirii Principatelor Române este sărbătorit, în fiecare an, prin manifestări culturale.
Condiţiile istorico-militare care au impus construirea unui sistem de fortificaţii austriece
Autorul expoziţiei, prof. dr. Mugur Andronic, preşedintele Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare” - Bucovina, arheolog expert în cadrul Muzeului Bucovinei, a remarcat faptul că „tema expoziţiei se leagă de condiţiile în care problema Unirii Principatelor Române va deveni una de interes european în urma înfrângerii Rusiei, în 1856, de către puterile occidentale, prin prevederile Tratatului de pace de la Paris, când a început procesul istoric de materializare a dorinţei locuitorilor celor două ţări româneşti”.
Este vizată, aşa cum a precizat el, „situaţia geo-politică din partea răsăriteană a Europei, punctată de o suită de războaie ruso-turce, în care Imperiul Ţarist continua să cucerească teritorii după teritorii, practic condiţiile istorico-militare