Ambiţia Turciei de a ajunge până în 2023 printre primele zece economii ale lumii ar face ca noul "star" al economiilor emergente să devină "o Chină" a Europei, spune şeful uneia dintre cele mai mari afaceri din Turcia.
În 2011, economia turcă a înregistrat cea mai rapidă creştere din Europa, de 8,5%. Dar în 2012, ca şi în cazul Chinei, avansul a încetinit în condiţiile în care turbulenţele economice şi financiare globale au limitat exporturile şi intrările de capital. Însă, după ceea ce este considerat a fi o "aterizare uşoară" a economiei, sunt şanse mari să urmeze, anul acesta, o revenire a creşterii, scrie CNBC.
În timp ce majoritatea ţărilor europene se chinuie să ajungă la un ritm de creştere de măcar 1%, economia Turciei ar putea avansa cu 3,5% în 2013, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.
Dar acest ritm nu este suficient dacă statul vrea să-şi vadă împlinite ambiţiile, spune Guler Sabanci, preşedintele Sabanci Holdings, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare şi industriale ale Turciei.
"Avem nevoie de o creştere economică de minimum 6%. Avem aceste ţinte pentru 2023, an până în care ar trebui să ajungem printre primele zece economii ale lumii. Pentru a atinge aceste ţinte trebuie să ajungem la o creştere medie de 6% pe termen mediu şi lung", a explicat ea.
"Viziunea 2023" este numele unei serii de obiective pe care premierul Recep Tayyip Erdogan le are în vedere pentru ţara sa în următorii zece ani, priorităţile fiind îmbunătăţiri economice, sociale şi ale infrastructurii.
Până în 2023, Turcia vrea să ajungă la un Produs Intern Brut de 2.000 de miliarde de dolari, de la 775 miliarde dolari în 2012, la un PIB per capita de 25.000 de dolari şi să reducă şomajul la 5%.
Anul trecut, PIB per capita s-a situat la 10.524 dolari, iar rata şomajului a fost de aproape 10%, potrivit datelor Băncii Mond