TIMIȘOARA. Din cei peste 300 de pacienți, care au luat parte la sfârșitul anului trecut la campania de spirometrii gratuite organizată de Spitalul Județean, peste jumătate aveau boli cronice respiratorii, şi circa o treime au fost diagonsticați cu BPOC. Desfăşurată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Timişoara, la cabinetul de Pneumologie din cadrul unităţii sanitare, Campania de Spirometrii gratuite a fost dat rezultate.
Prin această campanie, am urmărit depistarea bolii BPOC- Bronhopneumonia obstructivă cronică – o afecţiune cronică pulmonară cu prevalență în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică, apăsare în piept, oboseală la efort, cianoza degetelor etc. Această boală afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boală care a fost neglijată multă vreme, dar care, în următorii zece ani, va deveni a treia cauză de deces în lume, depăşind alte afecţiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat. În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puţin de 50% dintre pacienţi au beneficiat de o spirometrie în ultimul an). La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd), spune dr. Măcăseanu Simona, medic pneumolog la Spitalul Clinic Județean din oraș.
TIMIȘOARA. Din cei peste 300 de pacienți, care au luat parte la sfârșitul anului trecut la campania de spirometrii gratuite organizată de Spitalul Județean, peste jumătate aveau boli cronice respiratorii, şi circa o treime au fost diagonsticați