Metode prin care se poate păcăli repartitorul de căldură Foto: gorjeanul.ro
Facturile la căldură din ce în ce mai mari îi determină pe oameni să recurgă uneori la tot felul de trucuri pentru a păcăli sistemul şi în acest mod să scoată mai puţini bani din buzunar pentru încălzirea locuinţei sau pentru apă rece şi caldă. Românul e inventiv şi bineînţeles a găsit şi metode pentru a înşela ceasurile de la repartitoarele de căldură şi apometre.
Metode de a păcăli repartitoarele de căldură
Din cauza facturilor cu preţuri ridicate, mai ales pe timpul rece, locatarii de blocuri au început să aplice fel de fel de metode cu care reuşesc să păcălească repartitoarele de căldură.
1. Demontarea repartitoarelor şi răcirea lor în frigider
“La repartitoarele de căldură fie nu declară corect indexul, fie că demontează repartitorul, dacă nu are sigiliu, şi-l bagă în frigider sau îl pun afară, la rece. Repartitorul e montat pe calorifer printr-un simplu şurub sau o plăcuţă. El poate fi uşor demontat, iar înainte să vină persoana însărcinată cu citirea indexului, proprietarul locuinţei îl pune la loc. Sau poate să fie de comun acord cu persoana aia. Îi dă o şpagă şi scrie pe caietul lui acolo câteva unităţi. Acel instrument, acel aparat electronic, nu înregistrează în condiţiile în care nu are căldură în jur”, a declarat pentru RTV.NET Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
2. Răcirea repartitorului cu carpa umedă sau cu o pungă cu gheaţă. Astfel, aparatul nu mai sesizează diferenţa de temperatură. “Dacă pui ceva umed, la fel nu înregistrează, creează o protecţie a lui la căldură. Sau poate să-l reseteze dacă vorbeşte cu persoana de la firmă. Ei (cei de la firmă n.r.) au voie să umble să-l reseteze, să-l schimbe dacă e defect, să-l verifice”, mai spune Radu Opaina.
Metode de a păcăli apometrele
Unii locatari