După publicarea unui text antisemit de către unul dintre bloggeri, redacţia Adevărul a decis să apeleze la autoreglementare scoţând materialul de pe site.
Zilele acestea, în contextul comemorării Pogromului de la Bucureşti (21 ianuarie 1941), unul dintre bloggerii de pe adevărul.ro a scris un text despre subiect. Deşi am citit de-a lungul timpului mai multe astfel de „creaţii”, trebuie să mărturisesc faptul că nu mi-ar fi uşor să-l categorisesc: nu era nici din soiul antisemitismului virulent al extremei drepte, nu era nici din categoria antisemitismului popular frust. Dar nu vreau acum să fac analiza textului şi nici a personajului. Consider că în România anului 2013 - cu legi şi suficienţi oameni bine educaţi şi intenţionaţi - dilemele referitoare la victimele Holocaustului, responsabilităţi şi fapte, au fost de mult rezolvate. Mai sunt multe de făcut din punct de vedere al educaţiei şi al combaterii antisemitismului şi rasismului dar toate acestea se fac prin programe educaţionale, nu prin discuţii cu antisemiţii şi rasiştii. Cu toţi aceştia trebuie să discute procurorii!
Cel mai important fapt din jurul acestui subiect mi se pare a fi reacţia lăudabilă a celor din redacţia Adevărul. Cred că este prima oară când o instituţie media foloseşte instrumentul autoreglementării, ombudsmanul, pentru un text antisemit. Fără presiuni, fără petiţii de la ong-uri, fără CNCD, fără scandal, din convingere şi bune intenţii. În plus, trebuie să recunosc surpriza plăcută pe care domnul Cartianu o face prin poziţia sa.
Referitor la aceeaşi chestiune, redau mai jos şi opinia domnului Marco Katz, de la The Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania (MCA):
Apreciem pasul făcut de redacţia Adevărul. Este pentru prima dată în România când o publicaţie ia o atitudine fermă împotriva unui articol care de la început nu ar fi trebuit publicat. Nu ave