Chiar dacă sistemul medical românesc este departe de a fi unul perfect, niciun spital de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud nu a raportat, în cursul anului 2012, vreo infecţie nozocomială (infecţie contractată în cursul unei spitalizări n.r.). Nici în anii trecuţi situaţia nu a diferit cu mult.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri, spune că instituţia pe care o coordonează nu poate face controale pe tema infecţiilor contractate de bolnavi pe timpul cât au fost spitalizaţi, fiind luate de bune declaraţiile managerilor de spitale.
"În anul 2012 nu a fost raportată nicio infecţie nozocomială, în timp ce în anul 2011 au fost raportate patru cazuri, trei la Spitalul orăşenesc Beclean şi un caz la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Este un lucru absolut nefiresc, de necrezut ca într-un spital să nu existe un caz de infecţie nozocomială.
Dar, după cum prevede actul normativ, Direcţia de Sănătate Publică nu poate interveni decât în situaţii în care sunt declarate focare de infecţii nozocomiale, în rest această responsabilitate revine unităţii spitaliceşti respective. Noi am atras în nenumărate rânduri asupra acestei situaţii, dar este o condiţie la contractul de management, numărul de cazuri de infecţii nozocomiale pe care şi-l asumă managerul", spune Petri.
Nici bolnavii care au mers în spital cu o boală şi au fost externaţi cu infecţii contractate în unităţile spitaliceşti nu se gândesc să reclame situaţia, nefiind depusă la DSP nicio sesizare în acest sens.
"Bolnavii pot depune sesizare la noi şi noi cercetăm în această situaţie, în cazul în care există reclamaţie şi verificăm dacă este sau nu este o situaţie de infecţie nozocomială. Nu am avut însă niciodată vreo plângere în această direcţie", mai spune Doina Petri.